Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 - efekty
Data publikacji: 2018-07-13, Data modyfikacji: 2018-07-14
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Mońkach z terenu województwa podlaskiego przy współpracy Bankiem Żywności z Suwałk – Białystok. Realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
tłuszcze (olej rzepakowy),
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 961 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta i gminy Mońki.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
55 ton żywności;
6643 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
W ramach Podprogramu 2017 dla 91 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
Ekonomiczne - 2 spotkań dla 47 uczestników
Dietetyczne – choroby dietozależene – 2 spotkania dla 44 uczestników
Pełna treść wiadomości na: 122 at mops-monki.pl/strona
mops-monki.webas.pl, Źródło artykułu: mops-monki.webas.pl